تاریخ ساخت بسیاری از درخشانترین و ماندگارترین آثار سینمایی تاریخ در واقع به سالهای میانی ۱۹۴۰ و ۱۹۶۰ بازمیگردد. ، از فیلمهای حماسی گرفته تا فیلمهای دلهره آور و درامهای ماندگاری که هر علاقمند به سینمایی باید آنها را دیده باشد. مطلب را ابتدا با معرفی جد فیلم از بهترین فیلم های دهه ۴۰ میلادی آغاز میکنیم و بعد به سراع فیلمهای دهه ۵۰ میرویم.
بهترین فیلم های دهه ۴۰ و ۵۰ میلادی:
در این مطلب ۱۲ فیلم از بهترین فیلم های دهه ۴۰ و ۵۰ میلادی که باید از این دهههای طلایی تاریخ سینما دیده باشید را معرفی کرده و در مورد هر کدام از این فیلمها کمی توضیح میدهیم. اگر به تماشای آثار شاهکار تاریخ سینما علاقمندید، تا انتها با من همراه باشید.
۱- همشهری کین (۱۹۴۱): شاهکاری برای آغاز دهه
وقتی صحبت از اهمیت این فیلم در تاریخ سینما به میان میآید، شاید خیلیها به خسته کننده بودن این فیلم اشاره کنند. (که البته شاید چندان هم اشتباه نگفته باشند!) نکته مهم اینجاست که چنین افرادی به این فکر نمیکنند که این فیلم ساختار غالب روایتگری و فیلمبرداری در دوران خود را به طور کامل تغییر داده است. پس در واقع شاید بسیاری از فیلمهای جذاب و پرکششی که میشناسید، شدیدا به این فیلم مدیون باشند.
اورسن ولز کارگردان همشهری کین برای روایت کردن داستانش شیوه غیرخطی را انتخاب کرده است.داستان فیلم از ذهن کاراکترهای مختلفی بیان شده که هرکدام قصد و قرض شخصی خودشان را دنبال میکنند.
علاوه بر این در بخش فیلمبرداری این فیلم از لنزهایی که استفاده از آنها در سینمای امروز خیلی عادی شده است برای اولین بار استفاده میکند. فوکوس عمیق تصویر از بک گراند تا فور گراند و زوایای نامعمول دوربین در آن دوران مثل Low angle از نوآوریهای این فیلم به حساب میآید. این فیلم شروعی فدرتمند است بر ساخت بهترین فیلم های دهه ۴۰ میلادی.
در نهایت اگر میخواهید از داستان «رزباد» سر درآورید حتما فیلم را با دقت بالایی تماشا کنید.
۲- بهترین فیلم های دهه ۴۰ میلادی: کازابلانکا (۱۹۴۱)
یکی از مهمترین فیلمهای کلاسیک تاریخ هالیوود که باید ببینید فیلم کازابلانکا است. فیلم یک داستان رمانتیک در سالهای جنگ جهانی دوم در مراکش را روایت میکند. داستان فیلم در مورد یه آمریکایی تبعید شده است به اسم ریک که در کازابلانکای مراکش یک نایت کلاب محبوب را اداره میکند تا وقتی که معشوق قدیمیش با بازی اینگرید برگمان وارد شهر کازابلانکا میشود، زنده شدن این عشق قدیمی و اتفاقاتی که در ادامه رخ میدهند باعث به وجود آمدن یکی از ماندگارترین فیلمهای عاشقانه تاریخ سینما شده است.
بازی همفری بوگارت در نقش «ریک» در این فیلم را بسیاری بهترین و به یاد ماندنیترین نقشآفرینی بوگارت در سینما میدانند. اما نباید از کارگردانی فوقالعاده مایکل کورتیز هم غافل شد. کورتیز با یک هماهنگی مثال زدنی همه عناصر فیلم مثل تدوین، طراحی صحنه، موسیقی، نورپردازی و فیلمبرداری را در خدمت روایت کردن بدون مشکل داستانش به کار میگیرد. این کارگردانی سطح بالا در حدی بینقص جلوه میکند که دیوید بوردول، تحلیلگر و نظریهپرداز سینما، آن را چیزی شبیه اتفاقی که سرنوشت آن را رقم زده معرفی میکند. عاشقانهترین فیلم در بین بهترین فیلم های دهه ۴۰ میلادی را بدون شک کازابلانکا به خودش اختصاص میدهد.
۳- چه زندگی شگفتانگیزی (۱۹۴۲)
این فیلم یکی از امیدبخش ترین فیلم های تاریخ سینماست، هر وقت حس افسردگی داشتید یا از زندگی خسته شده بودید میتوانید به این فیلم پناه ببرید، چه زندگی شگفتانگیزی میتواند مانند یک دارو حداقل برای چند ساعت به شما شور زندگی را تزریق کند. فرانک کاپرا، کارگردان این فیلم، توانسته با مهارتی بینظیر داستان مردی که تصمیم به خودکشی دارد را به یکی از امیدبخش ترین داستان های تاریخ سینما تبدیل کند.
کاپرا در این فیلم الهامبخش به ما ارزش زندگی و آدمهایی که در جریان زندگیمان حضور دارند را یادآوری میکند. بازی جیمز استورات به عنوان نقش اصلی در این فیلم هم یکی دیگر از جذابیتهای این فیلم شیرین و دوستداشتنی است.
شبکههای تلوزیونی آمریکا بهعلت حال و هوای کریسمسی و الهامبخش این فیلم، هر ساله آن را در ایام تعطیلات سال نو برای خانوادههای آمریکایی پخش میکنند. پس این فیلم را میتوانید همراه با خانواده هم تماشا کنید و از آن لذت ببرید.
۴- سانست بلوار (۱۹۵۰)
در سانست بلوار بیلی وایلدر فیلم نوآر آمریکایی را با ژانر گوتیک ترکیب میکند و یکی از بهترین فیلمهای انتقادی نسبت به نظام هالیوود رو میسازند. در این فیلم گلوریا سوانسون بازیگر مشهور فیلمهای دوران صامت هالیوود، نقش نورما دزموند رو بازی میکند که مثل خودش یک ستاره فراموش شده به حساب میآید. این فیلم داستان خاموش شدن ستارههای هالیوود است که با قتل و مشکلات روانی همراه شده و به یک وحشت پایان ناپذیر ختم میشود.
در این فیلم باستر کیتون هم نقش خودش را بازی میکنه و حضوری کوتاه در فیلم دارد. فردی که میتوان داستان زندگیش را بهترین نمونه و شمایلی برای درک تغییرات هالیوود از دوران صامت به ناطق دانست. اگر به تماشای نیمه تاریک هالیوود در آن دوران با یک کارگردانی معرکه علاقه دارید به هیچ وجه سانست بلوار رو از دست ندهید.
۵- پنجره پشتی (۱۹۵۴)
بین فیلمهای خوب هیچکاک که کمتعداد هم نیستند پنجره پشتی جایگاهی ویژه دارد. داستان فیلم در مورد مردی عکاس است که پایش شکسته و خانهنشین شده، او برای پر کردن وقت خود خانههایی که از پنجره پشتی خانهش دید دارند را با دوربین تماشا میکند و حین این دید زدنها درگیر ماجرای یک قتل میشود.
هیچکاک در این فیلم کاراکتر اصلی فیلم را مثل تماشاگر سینما در یک جای امن برای چشمچرانی قرار میدهد و پنجره خانه این شخصیت هم شبیه به پرده سینما عمل میکند. با اینکه فیلم فقط در یک لوکیشن روایت میشود اما باز هم استاد تعلیق و دلهره تاریخ سینما، با همین محدودیت هم یک فیلم جذاب را برای مخاطبش به نمایش میگذارد.
۶- ۱۲ مرد خشمگین (۱۹۵۷)
سیدنی لومت در این فیلم سیستم قضایی آمریکا و مسئله قضاوت کردن را به چالش میکشد. داستان فیلم در مورد هیئت قضاوتی ۱۲ نفره است که باید در مورد گناهکار بودن یا نبودن یک مظنون نظر بدهند، در شروع داستان ۱۱ نفر به گناهکار بودن مظنون رای میدهند اما نفر دوازدهم برنامه دارد که که نظر این ۱۱ نفر را تغییر دهد!
تجربه لومت در تئاتر را میتوان در ۱۲ مرد خشمگین بهخوبی مشاهده کرد، لومت با استفاده از این تجربه توانسته است که کشمکشهای کل فیلم را حول یک میز به خوبی شکل بدهد و روایت کند. بنظر من همه باید حداقل یکبار این فیلم رو تماشا کنند، چون هر کسی با توجه به تفکرات و تجربیات خودش میتواند برداشتی متفاوت از فیلم داشته باشد.
سخن پایانی؛ بهترین اثر کلاسیک از نگاه شما کدام است؟
قسمت اول معرفی فیلمهای شاهکار کلاسیک ساخته شده بین سالهای ۱۹۴۰ تا ۱۹۶۰ اینجا تمام میشود. امیدواریم که این فیلمها را ببینید و بیشتر عاشق سینما بشوید. برای دیدن این فیلمها لازم نیست هیچ ترتیبی را رعایت کنید هر وقت که دوست داشتید میتوانید آنها را ببینید.
فیلمایی که اینجا معرفی کردید عالین، ینی اگه منم بخام ی لیست از فیلمای کلاسیک محبوبم بدم، قعط این دوازده تا توش خواهند بود 👌
چقدر عالی. مرسی ازت ^.^
واقعا شاهکارهایی تکرار نشدنی هستن
البته که هستن.